Nederlanders shoppen liever in winkelstraat dan online
Fysieke winkel relatief populair, kansen voor buitenreclame
De voorkeur van Nederlandse consumenten voor online winkelen groeit langzamer dan in andere West-Europese landen. Dat blijkt uit het onderzoek Total Retail 2017 van PwC onder tweeduizend Nederlandse shoppers. Dit is goed nieuws voor klassieke retail, maar zeker ook voor reclame-kanalen die de fysieke shopper actief bereiken, zoals buitenreclame.
De uitkomsten van het PwC-onderzoek zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Terwijl in heel West-Europa gemiddeld vier op de tien consumenten een voorkeur geeft aan een webwinkel boven de winkelstraat, geldt dat in ons land voor slechts een kwart van de consumenten. De afgelopen drie jaar is dat verschil zelfs opgelopen.
Hoewel ons land te boek staat als mobile-savvy, signaleert het onderzoek dat Nederlands consumenten hun mobiele telefoon relatief minder vaak gebruiken om te winkelen. Waar in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk 39 procent van de consumenten er producten online mee opzoekt, doet in Nederland slechts 24 procent dat. Ook het mobiel checken van reviews doen we minder vaak: 16 procent van de Nederlandse consumenten tegenover 28 procent in de rest van West-Europa.
Winkeldichtheid
“Nederland heeft een hoge winkeldichtheid in Europa”, verklaart Shana Laurie de Hernandez, retailexpert van PwC. Dat betekent veel keuze dichtbij en minder gedoe om producten af te halen. “Verder wijst ons onderzoek uit dat Nederlandse shoppers relatief meer waarde hechten aan het advies van een verkoper.”
Natuurlijk groeit ook in Nederland e-commerce hard (evenals m-commerce), maar de aanhoudende aantrekkingskracht van fysieke winkels is een niet te onderschatten kans voor retailers en zeker ook voor adverteerders. De Nederlandse shopper gaat graag op pad om te winkelen, oriënteert zich daarbij niet voortdurend met zijn smartphone en is dus vatbaar voor reclame-prikkels die hij tegenkomt op zijn customer journey door winkelgebieden.
Daar ligt een gouden kans voor buitenreclame, meent trendwatcher Adjiedj Bakas. “Nu de economie groeit, neemt ook de activiteit en mobiliteit van mensen sterk toe”, schrijft hij in een analyse voor Multiscope. “Hoe meer verplaatsingen, hoe meer mensen buiten zijn en dus buitenreclame zien. Bovendien is een abri, billboard of reclamemast steeds gerichter in te zetten.”
Personaliseren
Mobiele data kan helpen om reclame te personaliseren, maar het is vooral Digital Out of Home (DOOH) dat adverteerders de mogelijkheid biedt om hun boodschap af te stemmen op de locatie, het publiek en bijzondere omstandigheden, zoals het weer.
In Nederland is inmiddels 10 procent van de Out of Home-markt digitaal. Daar zit nog veel rek in, want het Verenigd Koninkrijk loopt fors op ons voor met een aandeel van 40 procent digitaal. Experts verwachten dat het daar hooguit twee jaar duurt voordat meer dan de helft van alle outdoor-bestedingen gaat naar DOOH. Mondiaal wordt door PwC een spoedige digitale groei richting 40 procent verwacht.
Geavanceerde technieken maken de inzet van Digital Out of Home extra relevant en effectief. Dat is reden voor outdoor-exploitanten om hier op te anticiperen. Zo kijkt NPB Media gericht naar het gebruik van beacons en Near Field Communication (NFC) op plaatsen waar de consument een stop- of rustmoment heeft, zoals informatiekasten op stations en in de publieke ruimte. Ook valt te denken aan sensors die op basis van temperatuur of weertype de boodschappen op digitale lichtmasten aanpassen. Al dit soort innovaties dragen eraan bij dat consumenten relevanter en doelgerichter kunnen worden bereikt op hun customer journey naar die oude vertrouwde fysieke winkel.