• Zoek op plaats
 • Zoek op postcode

Kies een gemeente

Kies een product

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is reclame?

 • Zoeken op postcode
 • Zoeken op plaats
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In welke provincie wilt u adverteren?

Zoeken op postcode of plaats

Wat is reclame?

Reclame is een vorm van marketingcommunicatie waarbij een bedrijf of organisatie probeert potentiële klanten te overtuigen om hun producten of diensten te kopen of te gebruiken. Deze communicatie kan via verschillende kanalen worden verspreid, waaronder televisie, radio, kranten, tijdschriften, folders, online media, sociale media en billboards. Tegenwoordig wordt de splitsing gemaakt tussen online en offline reclame. Voordat het internet bestond was alles offline (ook wel traditionele) reclame of fysiek drukwerk (kranten, tijdschriften en folders).

Een voorbeeld van buitenreclame is lichtmastreclame, zoals je hier ziet in Amsterdam.

Verschillende soorten online en offline reclame

Zoals we noemden in de intro is reclame op te delen in twee groepen: online en offline reclame. In welke categorie een middel zich bevindt kun je waarschijnlijk wel invullen. Er zijn enorm veel mogelijkheden om bedrijven onder aandacht te brengen. Hieronder vind je een zo compleet mogelijk overzicht:

Online reclame:

 • Internetreclame
  • E-mails
  • Pop-ups
  • Banieren (banners)
  • Adverteren op Social media en in Google

Offline reclame:

 • Televisiereclame
 • Radioreclame
 • Drukwerkreclame
  • Folders
  • Kranten
  • Tijdschriften
 • Buitenreclame  (op  diverse, daarvoor bestemde, ruimtes/objecten die de zichtbaarheid van voorbijgangers trekken)
  • Lichtmastreclame
  • Gevelreclame
  • Reclamemasten/billboars
  • Stadsklokken
  • Rotondereclame
  • Abri’s
 • Voertuigreclame (op praktisch alles wat zich voortbeweegt)

Televisie reclame

Een voorbeeld van reclame op televisie is een commerciële advertentie die in de pauze tussen tv-programma’s wordt uitgezonden. Ook hier is een bedrijf zijn producten of diensten aan het aanprijzen en probeert deze de aandacht van de kijker te trekken. Iedereen kent de bekende Calvé pindakaas reclames, 4 uur Cup-a-Soup, Harry Piekema die voorheen de Albert Heijn reclames deed en tegenwoordig de familiereclames van Jumbo. Waarschijnlijk de bekendste reclame is de kerstreclame van Coca Cola met de vrachtwagens versierd met lampjes die door besneeuwd landschap rijden. Een voorbeeld van reclame in tijdschriften zou een advertentie zijn voor een nieuwe kledinglijn, waarbij het bedrijf een beeld van het product presenteert met een korte beschrijving van de kleding en waar het verkrijgbaar is.

Online reclame omvat bijvoorbeeld banneradvertenties op websites of betaalde zoekresultaten op zoekmachines zoals Google. Een voorbeeld van sociale media-reclame zou een gesponsorde post zijn op Facebook of Instagram, waarbij een bedrijf een product promoot via de nieuwsfeed van gebruikers.

Een ander voorbeeld van reclame is mond-tot-mondreclame, waarbij klanten positieve ervaringen delen met vrienden en familie. Dit kan ook worden gestimuleerd door bedrijven die een incentive geven aan klanten om hun producten of diensten aan te bevelen aan anderen.

In alle gevallen is het doel van reclame om het bewustzijn van een product of dienst te vergroten en klanten te overtuigen om het te kopen of te gebruiken.

Bekende reclames op televisie in Nederland

De meest bekende reclames zijn vaak televisiereclames. Waarom? Dit is doorgaans waar de meeste mensen bereikt worden. Dit zijn vijf bekende reclamespotjes op televisie in Nederland:

 1. Bol.com – “Speelgoed van het jaar”

Dit spotje van Bol.com is sinds enkele jaren een begrip in Nederland. Het speelt in op de jaarlijkse uitreiking van het ‘Speelgoed van het jaar’ en laat kinderen zien die zich enorm verheugen op de cadeautjes die ze krijgen. Het deuntje ‘Dit wordt het leukste jaar ooit’ is bij veel mensen inmiddels bekend.

 1. Calvé Pindakaas – “Pindakaasreclame met Edsilia Rombley”

Deze reclame van Calvé Pindakaas met zangeres Edsilia Rombley is ook erg populair in Nederland. De reclame is vooral bekend vanwege de aanstekelijke melodie en de herkenbare slogan: “Calvé Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden?”

 1. Albert Heijn – “Hamsteren”

De “hamsterweken” van Albert Heijn zijn een fenomeen in Nederland en worden elk jaar weer groots aangekondigd met de slogan “Hamsteren!” Dit jaarlijkse evenement wordt ondersteund door een reeks televisiespotjes waarin de bekende hamsters van Albert Heijn opduiken en mensen aanmoedigen om veel boodschappen te doen.

 1. Jumbo – “Het is weer tijd voor de zomerhitte!”

Deze reclame van supermarktketen Jumbo is vooral bekend vanwege de aanstekelijke zomerhit die erin te horen is. Het spotje toont een aantal medewerkers van Jumbo die enthousiast aan het dansen zijn op de muziek. De slogan “Het is weer tijd voor de zomerhitte!” is inmiddels een begrip geworden in Nederland.

 1. Miele – “Miele, er is geen betere”

Het Duitse merk Miele heeft een lange geschiedenis van het maken van kwalitatief hoogwaardige huishoudelijke apparatuur en is in Nederland erg bekend vanwege hun reclameslogan “Miele, er is geen betere”. De reclamespotjes zijn vaak rustig en sfeervol, en laten de kwaliteit van de producten van Miele zien.

Dit zijn vijf bekende reclamespotjes op televisie in Nederland. Natuurlijk zijn er nog veel meer reclamespotjes die in Nederland erg populair zijn.

Verschillende reclametechnieken

Er wordt vaak gesproken over de kracht van herhaling in de reclamewereld. Herhaling is een reclametechniek om de boodschap over te laten komen. Reclametechnieken zijn strategieën en methoden die worden gebruikt om de aandacht van consumenten te trekken en hen te overtuigen om een bepaald product of dienst te kopen. Hier zijn enkele veelvoorkomende reclametechnieken:

 1. Emotionele appèl: Reclames maken vaak gebruik van emoties zoals humor, angst, verdriet of geluk om de aandacht van consumenten te trekken en hen te raken op een persoonlijk niveau. Het doel is om een sterke emotionele reactie op te roepen waardoor de consument het merk of het product associeert met die emotie.
 2. Testimonials: Bij deze techniek worden bekende personen of ‘gewone’ consumenten gebruikt om het product aan te prijzen. Consumenten worden overtuigd door het feit dat het product door andere mensen wordt gebruikt en aanbevolen.
 3. Bandwagon effect: Deze techniek maakt gebruik van de menselijke behoefte om erbij te horen. Het idee is dat als veel mensen een bepaald product kopen, anderen dat ook zullen doen om de massa te volgen.
 4. Beeldmanipulatie: Bij deze techniek worden beelden gemanipuleerd om het product aantrekkelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het gebruik van modellen, professionele fotografie of het gebruik van technieken om het product er beter uit te laten zien dan het in werkelijkheid is.
 5. Angstaanjagende of shockerende reclame: Reclames die shockeren of angst opwekken, blijven vaak langer hangen bij consumenten en kunnen ervoor zorgen dat het product beter onthouden wordt. Deze techniek wordt vaak toegepast voor reclames over dierenwelzijn en ontwikkelingshulp.
 6. Gratis geschenken en kortingen: Deze techniek maakt gebruik van de menselijke neiging om op koopjes af te gaan. Consumenten worden overgehaald om een bepaald product te kopen omdat ze er een gratis geschenk bij krijgen, of omdat het product tijdelijk is afgeprijsd.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van reclametechnieken die door marketeers en adverteerders worden gebruikt. Het is belangrijk om te beseffen dat reclametechnieken vaak subtiel worden gebruikt en dat het aan de consument is om kritisch te blijven en te beoordelen welke reclameboodschappen wel of niet relevant zijn.

Wat is het doel van reclame?

Het doel van reclame is om de aandacht van potentiële klanten te trekken en hen te overtuigen om producten of diensten te kopen of te gebruiken. Het kan ook helpen om het merkbewustzijn te vergroten en de reputatie van een bedrijf te verbeteren.

Hoeveel geld wordt er wereldwijd aan reclame besteed?

Volgens het onderzoeksbureau Zenith wordt er wereldwijd naar schatting $ 634 miljard uitgegeven aan reclame in 2021. Dit omvat traditionele media zoals televisie en kranten, evenals online advertenties en sociale media-reclame.

Wat zijn de verschillende soorten reclame?

Er zijn verschillende soorten reclame, waaronder televisiereclame, radioreclame, gedrukte advertenties (zoals in tijdschriften en kranten), online advertenties (zoals banners op websites en zoekmachineadvertenties) en sociale media-reclame. Andere vormen van reclame zijn buitenreclame, direct mail en promotionele evenementen.

Wat zijn de voordelen van reclame voor bedrijven?

Reclame kan helpen bij het vergroten van de naamsbekendheid en de verkoop van producten of diensten. Het kan ook helpen bij het opbouwen van een positief merkimago en het stimuleren van klantloyaliteit. Reclame kan ook bijdragen aan het genereren van leads en het aantrekken van nieuwe klanten.

Waarom is reclame belangrijk voor de economie?

Reclame speelt een belangrijke rol in de economie, omdat het bedrijven helpt om producten en diensten aan te bieden aan consumenten en de concurrentie te stimuleren. Het kan ook bijdragen aan het creëren van banen en het genereren van inkomsten voor media- en reclamebureaus.

Direct contact met een buitenreclame specialist die u helpt met:

 • Betere zichtbaarheid
 • Meer bezoekers
 • Meer omzet
023 5173 557

Schrijf u in voor buitenreclame alerts

En u bent als eerste op de hoogte van de laatste buitenreclame ontwikkelingen.

Wilt u liever direct contact? Bel 023 5173 557

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dit formulier wordt via een beveiligde verbinding verstuurd.

Download brochure lichtmastreclame

Vul uw gegevens in en download direct de brochure.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dit formulier wordt via een beveiligde verbinding verstuurd.

Download brochure digitale reclame

Vul uw gegevens in en download direct de brochure.

Dit formulier wordt via een beveiligde verbinding verstuurd.

Bel mij terug

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Wij bellen u zo snel mogelijk terug.
Wilt u toch liever direct contact?
Bel 023 5173 557

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dit formulier wordt via een beveiligde verbinding verstuurd.
Vragen? Start een chat